Wet- en regelgeving voedingssupplementen
Wanneer je een voedingssupplement op de markt wilt brengen, moet je voldoen aan uitgebreide wet- en regelgeving. Deze regels zijn deels op Europees niveau geharmoniseerd, maar Nederland kent ook specifieke nationale voorschriften op basis van de Warenwet. Het is essentieel om deze regelgeving te begrijpen voordat je een product produceert of importeert. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) handhaaft de naleving van deze regels. Als een product niet voldoet, kan de NVWA handhavend optreden, met gevolgen zoals boetes of zelfs het uit de handel halen van het product.
Veiligheid van ingrediënten
Voor voedingssupplementen gelden strikte eisen omtrent veiligheid en toegestane ingrediënten. Alle ingrediënten moeten wettelijk goedgekeurd en veilig zijn in termen van samenstelling, zuiverheid en dosering. Daarnaast wordt microbiologische veiligheid en de aanwezigheid van contaminanten (zoals zware metalen) en pesticideresiduen streng gecontroleerd. Het gebruik van ‘novel foods’ (nieuwe ingrediënten) vereist een aanvullende goedkeuring en registratie, aangezien deze ingrediënten nog niet breed zijn toegepast in de EU-markt.
Etikettering van voedingssupplementen
De etikettering van voedingssupplementen moet aan strikte regels voldoen om consumenten goed te informeren. Naast de algemene eisen voor voedingsmiddelen gelden extra regels voor supplementen, zoals verplichte waarschuwingen bij bepaalde doseringen van vitamines (bijv. B6 en D). Ook moet de verpakking een overzichtelijke ingrediëntenlijst, voedingswaarde en allergeneninformatie bevatten. In sommige gevallen kunnen aanvullende waarschuwingen gewenst zijn, bijvoorbeeld voor kruiden die tijdens de zwangerschap beter vermeden kunnen worden, of bij stoffen die mogelijke interacties met medicijnen kunnen veroorzaken.
Voedings- en gezondheidsclaims
Claims over voedingssupplementen vallen onder strenge wetgeving. Je mag alleen goedgekeurde gezondheidsclaims gebruiken, zoals “vitamine C ondersteunt de weerstand.” Claims die impliceren dat een supplement ziekten kan genezen, behandelen of voorkomen zijn verboden (bijv. “helpt tegen verkoudheid en griep”). Claims moeten nauwkeurig en wetenschappelijk onderbouwd zijn. Voor claims die nog in afwachting zijn van goedkeuring op EU-niveau, de zogeheten “on hold” claims, gelden aparte regels. Het is daarom belangrijk dat bedrijven zich goed informeren over de claimmogelijkheden bij het formuleren van hun marketing en etiketteksten.
Internationale verkoop en aanvullende vereisten
Wanneer je voedingssupplementen in andere EU-lidstaten wilt verkopen, is het belangrijk rekening te houden met aanvullende eisen die per land kunnen verschillen. Dit betreft niet alleen etikettering in de taal van de desbetreffende lidstaat, maar in sommige gevallen ook notificatie- of registratievereisten. In België bijvoorbeeld moeten voedingssupplementen bij de bevoegde instanties worden gemeld voordat ze op de markt komen. Dit proces omvat vaak de beoordeling van het productdossier en etiketten om naleving van lokale en EU-wetgeving te waarborgen.